Zadenbibliotheek Fryslân , Leeuwarden en Joure zoeken zaden!

Niet alleen boeken, maar ook zaden kunnen verzameld, uitgeleend en weer teruggebracht worden en zo voor iedereen beschikbaar zijn. Dit gebeurt in de zadenbibliotheek Friesland, Maar de zaden worden natuurlijk alleen buiten in de natuur en je tuin gevormd, dankzij bestuivende insecten. Vervolgens kun je een deel weer (terug)brengen naar de bibliotheek.

Zo ontstaat een gevarieerd aanbod en kun je van veel planten de hoeveelheid zaden die nodig zijn lenen (een zakje zaad bevat vaak veel meer dan nodig is).

Hoe werkt het lenen?

Je kunt zaden kosteloos lenen. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Als je zaden leent, zaai je deze in je tuin. Van de planten die daar opkomen, laat je tenminste 1 plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Om vervolgens, vast ruim een half jaar later, een deel van deze zaden terug te brengen naar de bibliotheek. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en ook weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Want de zadenbibliotheek kan alleen blijven bestaan als jij af en toe weer zaad inlevert! En daar is het nu een geschikte tijd voor.

Een deel van de voorraad van de zadenbibliotheek wordt aangevuld aan met vers zaad uit de perma-tuin Roeach in Joure. Daarnaast hebben we jouw hulp hard nodig om dit initiatief in stand te kunnen houden!
Of je nu zaad van de bib geleend hebt dit jaar of veel hebt verzameld van een bepaalde soort die je niet hebt geleend, al je zaad is welkom om de zadenvoorraad aan te vullen en om nieuwe soorten erbij te krijgen.

Waar?
In Leeuwarden kun je de zaden die je wilt doneren of terugbrengen onderin de kast van de zadenbibliotheek leggen. De zadenbieb vind je op de begane grond van het “Voel je goed centrum”, Fonteinland 7. (Rechtsaf bij de ingang.) Het centrum is van maandag tot en met vrijdag open, tijdens kantooruren. Of voor een afspraak kun je mailen naar: Tine@roeach.com
In Joure is er tijdelijk even geen fysieke plek maar de zadenbibliotheek gaat verhuizen naar de boekenbibliotheek! Als je zaden in wilt leveren, kun je mailen naar Janet@roeach.com.

Hoe?
Welke zaden je ook inlevert, graag altijd met vermelding van je naam, de naam van de zaden, het jaar waarin je het hebt geoogst en de grondsoort waar op ze zijn gewonnen.

Reageren is niet mogelijk