Leeuwarder Voedselbos

Voedselbos Leeuwarden

Previous Image
Next Image

Voedselbos Leeuwarder Bos is een aaneengesloten stuk grond van ongeveer 2 hectare in het Leeuwarder Bos. Voor de komende 80 jaar zal dit een bos blijven vanwege het CO2 contract. Dit maakt het mogelijk om bomen aan te planten die langere tijd nodig hebben om hun vruchten/noten te leveren. In voedselbossen worden principes van de natuurlijke bos- en landbouw gecombineerd voor een duurzame voedselproductie. Een voedselbos is een zelfvoorzienend ecosysteem, in aanvang door mensen ontworpen.

Voedselbos Leeuwarder Bos heeft mede als doel om medewerkers van de gemeente Leeuwarden en met name bewoners van Leeuwarden te inspireren en te adviseren bij de aanleg van zoveel mogelijk eetbare landschappen in de stad Leeuwarden en omgeving.

In maart 2016 is er Fase 1 en in mei 2017 Fase 2 voor het grootste gedeelte reeds gerealiseerd. Afsluitende aanplant vindt plaats in het najaar van 2017. Dan duurt het vier tot vijf jaar totdat het voedselbos substantiële oogst gaat leveren. Stichting Voedselbossen Noord Nederland, met initiatiefnemer Anastasia Limareva (uitgelicht in dit rapport) als voorzitter, ontfermt zich over de voortgang en beheer van het project. Ook biedt de Stichting diensten bij het advies, het ontwerp en de projectleiding van voedselbossen in drie Noordelijke provincies. In de toekomst worden jaarlijkse vrijwilligersdagen georganiseerd om het nodige beheer van het voedselbos uit te voeren. Een ander bijzonder moment is dat Voedselbos Leeuwarder Bos dit jaar genomineerd werd voor Anita Andriessen Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit in Friesland.

Locatie en contactgegevens

Wijk: Leeuwarder bos
Locatie: Ten noorden van de volkstuinen aan de Vierhuisterweg
Contactpersoon: Anastasia Limareva
Email: info@noordelijkevoedselbossen.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.